Om oss i Koi-Norge

Velkommen til oss i Koi-Norge.

Koi-Norge er Norsk hovedimportør av varespekteret til Evolution Aqua. Dette produsenten av det mest suksessfulle filter system til hage og koidammer. Vi leverer alt fra Nexus Eazy filterene til pumper, rørdeler, damduk og ellers alt man trenger for og etablere en flott hagedam. Vi i Koi-Norge er først og fremst en grosist, men kan være behjelpeligge for kunder i Møre og romsdal og omegn om dere trenger hjelp fra en lokal forhandler med kompetanse. Utover dette så har vi flere autoriserte forhandlere både på sør, øst og vestlandet. Disse finner dere ved og se under menypunktet som heter “forhandlere”.

Koi-Norge importerer også koi direkte fra de mest annerkjente oppdretterene i Japan hvært år i sammarbeid med KoiBito. Vi har flere flotte kvalitetskoi på lager til en hvær tid. KoiBito er en av dagens ledende Koi exportører fra Japan, dette inkluderer den spesielle oppdretteren “Momotaro koifarm”. Ta kontakt med oss for priser og info om Koi.

Koi-Norge historie.

Det hele startet med at vi, Gro og Neil H. Barrie, fra en liten elv i hagen demmet opp i enden av denne, og fikk en liten naturlig dam hvor noen gullfisk og Koi bli satt ut.

Vi hadde stor glede av dette, men ønsket å bygge en ny og dypere dam for lettere å kunne overvintre fisken på en forsvarlig måte. Etter å ha fått en del ideer fra England, Danmark og Holland ble planene realisert, men tilpassert Norske forhold og klima.

Bl.a. fant vi det nødvendig å bygge et tak over dammen (nærmest en carport / lysthus – løsning) for å unngå at mye snø og løv samlet seg i vannet.

I mai 2003 tok vi imot vår første direkte forsendelse fra Japan (ca 100 stk Koi). Det som startet som en meget spennende hobby har etter hvert utviklet seg til etableringen av selskapet ”Koi – Norge”.

Vi tilbyr i dag et spekter av Koi Fisk og Koi utstyr for hagedammer. Her er en liten oversikt :

Koi fisken er nokså ny i Norge, selv om det er et 20 – 30 talls personer av ”spesielt interesserte” som har hatt Koi i noen år nå, men som et ”allment kjæledyr” er Koi ny i Norge. Dette er nå vårt mål å endre på.

Koi fisken kan bli veldig tam. Den vil ta mat direkte fra hånden din, og gjenkjenner deg umiddelbart når du nærmer deg dammen.

Den gjør forskjell på familie medlemmer, ja, den følger etter eieren – uten tvil. Koi en tilpasser seg dammen. Har du en dam på ca 2 til 3 tusen liter, vil nok fisken aldri bli større en 20 – 30 cm stor. Er dammen derimot 20 til 30 tusen liter, kan du oppleve å få en en fisk på 50 – 70 cm størrelse.
Koi som kjæledyr og hobby har ute i Europa de siste 10 år spredd seg som er farsott. Kommer du til Tyskland, England eller Holland vet alle hva ”Koi” er. I Norge er dette relativt ukjent. Man tror gjerne at Norge har et så ekstremt klima at denne fisken ikke vil overleve. Dette er helt feil.

Koi er nært beslektet til gullfisken. Man må nok ha en dam som er 1,5 – 2,0 meter dyp for at disse skal overvintre ute. Isen i seg selv er ikke et problem, så lenge man har luft tilførsel til dammen (en enkel luft pumpe), men selvfølgelig må den ikke bunnfryse.

Prisen varier voldsomt. Har lite med størrelse på fisken å gjære, men farge spekter, fasong – og klarhet i fargen. Pris fra Nkr 100 til Nkr 30.000, (i England over Nkr 100.000). Koi har en levetid på 80 – 90 år noe som er unikt sammenlignet med våre andre populære kjæledyr.

Koi (Cyprinus Carpio) har sitt utspring fra Japan, og er en karpefisk. Fisken har først og fremst blitt avlet frem på grunn av sin unike farge og monster variasjoner.

Koi er en ferskvannsfisk, og kan overleve i et meget bredt spekter av temperaturer.